Konservatorens værksted

På disse sider finder du historier om nogle af de mange projekter Samlingens bevaringsafdeling beskæftiger sig med.

Marmorgemakket

Marmorgemakket er et af Rosenborg Slots helt unike rum. Kom med bag kulissen og se når stukkatører, malerikonservatorer og mosaikspecialister istandsætter rummet.

Musikanterloftet

Der mangler noget af "Musikanter" loftet på Rosenborg.

Tre af af de 13 malerier, som loftet består af har været nedtaget for at blive konserveret og restaureret.

 

 

Følg arbejdet med et af billederne på konservatorens værksted.

Se video

Hvorfor er der så mørkt på Rosenborg?

"Hvorfor er der så mørkt?", spørger gæsterne på Rosenborg, når de går gennem de historiske rum. "Man kan jo ikke se tingene i det svage lys". Men svagt lys er godt lys – på et museum.

I skatkammeret på Rosenborg har man eksperimenteret med nyt "sundt" lys og er nu ved at installere det i montrene til oplysning af Rosenborgs kosteligste skatte.

Farverne i empireinteriøret i Frederik 8’s Palæ

Som små øer af pigment og skygger af farver dukker de historiske spor frem fra fortiden under konservatorens skalpel. Lag for lag afdækkes historiens modeluner. Her i Frederik 8.s Palæ, hvor interiøret er fra 1828, finder man fem, seks historiske farveperioder.

Den farvearkæologiske undersøgelse er et led i den fler­årige istandsættelse, som palæet undergik i årene 2005-2010 i forbindelse med at en ny familie - kronprinseparret Frederik og Mary samt deres børn - flytter ind i palæet.

På denne opgave arbejder konservatorerne sammen med palæets ejer, arkitekter og de kommende beboere.

Dronning Sophie Amalie med den 3. arm

Hvad gør man, når man tror, man bare skal rense et maleri for gammel fernis og eftermørknede retoucher – en rutineopgave – og det viser sig at maleriet gemmer på en hemmelig gåde, man er nødt til at løse, før man kan sætte maleriet i stand og udstille det?