Kongelige vifter

Museets udgivelse, Kongelige vifter, giver et vue gennem viftemodens historie og viser et rigt udpluk af danske dronningers private viftesamlinger fra Dronning Louise og frem til i dag.

Viftemode i 400 år

Viften har gennem generationer været en uundværlig del af garderoben for den modebevidste europæiske kvinde, siden den blev introduceret i 1500-tallet. Den har afspejlet skiftende modestrømninger fra rokokoens yndefuldhed til art noveauens elegance. Hvor accessories som tasker, solbriller og smartphoneholdere i dag har en funktion, men samtidig i høj grad også fungerer som stilmarkører for mange kvinder, var det samme tilfældet med datidens vifte. Viften var en brugsgenstand, men var også en måde at udtrykke/smykke sig på – et fashion statement.

Viftens sprog

1700-tallet var viftens storhedstid, og det feminine modetilbehør dannede sit eget kokette symbolsprog med omkring 20 koder for de indviede; fx betød viften drejet i venstre hånd “vi bliver iagttaget”, en hurtig viftning “jeg er forlovet” og tab af viften “vi må blive venner”.

Faktisk var tobakkens fremmarch med til at fordrive viftens popularitet; med en cigaret nonchalant mellem fingrene passede viften ikke længere ind. Desuden var kvinderollen i opbrud, og i takt med modens mere komfortable look og kvinders gryende indtog på arbejdsmarkedet, blev viften et særsyn. I dag bruges viften fortsat i Sydeuropa og Asien.

Dronningerne og deres vifter

Gennem tiderne har kongelige kvinder været modens frontløbere, og det gælder også indenfor viftemoden. Den kongelige danske viftesamling kan føres tilbage til Dronning Louise (1817-98). I hendes tid var viften meget populær, og det er hendes mange vifter, der i dag udgør størstedelen af den eksklusive, kongelige samling. Efter hendes død gik vifterne i arv til de efterfølgende dronninger, som hver har suppleret med flere enestående og smukke eksemplarer. Så sent som i 1935 kunne man se, at der til Kronprinsesse Ingrids brudeudstyr hørte en elegant kniplingsvifte.

Museet råder over en del af samlingen, der i alt udgøres af godt hundrede vifter, hvoraf langt den største del har været ukendt for offentligheden før denne publikation.
Bogen er rigt illustreret og præsenterer den kongelige viftesamling fra midten af 1800-tallet og frem til i dag. Ligeledes giver bogen en introduktion til viftens mode- og kulturhistorie. “Kongelige vifter” er skrevet af den tidligere leder af museet på Amalienborg, mag. art. Gerda Petri, og har både dansk og engelsk tekst. Bogen koster 195 kr.